Ik ondersteun gezinnen

Op de deelpagina voor jongeren en de deelpagina voor volwassenen kan je heel wat hulpbronnen vinden waarnaar je kan doorverwijzen of waarmee je jongeren kan verder helpen.

Zoek je hulp?

Klik hieronder op je vraag!

4 voor 12

Is er een jongere of ouder waarvan je denk dat deze het moeilijk heeft? De website 4 voor 12 geeft tips om de 4 signalen te herkennen wanneer iemand zich minder goed in zijn/ haar vel voelt. Je vindt er ook getuigenissen en tips hoe jij kan helpen door te luisteren of door hulp te zoeken.

Eerstelijnspsychologen voor kinderen en jongeren

Een kind of jongere tot 25 jaar dat milde, niet-complexe psychische klachten heeft kan worden aangemeld voor een eerstelijnspsycholoog voor een kortdurende sessiereeks. Aanmelding kan via CAW, CLB, Kind en Gezin, huisartsen, RTJH en het verbindingsteam van Konekti. Tijdens de Coronacrisis zijn er vanuit het netwerk CGG ook tijdelijk eerstelijnspsychologen voor jongeren jonger dan 18 jaar.

Konekti

Konekti gaat via het verbindingsteam samen op stap met het gezin dat al op een wachtlijst voor jeugdhulp staat of er dreigt op te komen. Het fungeert als een tijdelijke ondersteuning.

Je kan een gezin aanmelden via de website. Daarna wordt samen gekeken met jullie, het gezin en het netwerk om samen te werken.

Konekti blijft telefonisch bereikbaar en ze blijven ondersteuning bieden tijdens corona. Meer informatie is te vinden op de website.

TIPI

Ouders met kinderen, jonger dan 4 jaar, die kampen met twijfels of moeilijkheden kunnen terecht bij TIPI. Het Team Infant Parent Interaction van CGG Mandel & Leie zoekt samen hoe de afstemming tussen ouder(s) en kind bevorderd kan worden.

056 230 023

 

 


OSiO (Ouders Ondersteunen in Opvoeden)

OSiO organisteert ouderbijeenkomsten, pedagogische adviesgesprekken, individuele sociale vaardigheidstrainingen voor kinderen en jongeren, … Opgelet, sommige lokale besturen werken niet samen met deze partner waardoor je als inwoner van een bepaalde gemeente/stad geen beroep kan doen op de hulp van OSiO.

           057 22 62 89                            

 


Omgaan met zelfbeschadiging

Weet je of heb je een vermoeden dat een kind of jongere zichzelf verwondt? Hoe kan ik het herkennen? Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen en hoe kan ik hiermee omgaan? Deze gratis brochure is er voor ouders en hulpverleners.

 

Lumi

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Ben je leerkracht, hulpverlener, vertrouwenspersoon.. en wil je een veilige omgeving creëren? Hier vind je informatie.

0800-99-533

Gendervonk

Begrip, steun en aanvaarding zijn broodnodig voor transgender personen. Op deze site lees je het verhaal van twee transgender personen. Het is belangrijk dat ook jij weet wat ze doormaken en welke rol jij in hun verhaal speelt. Zo kan ook jij een bondgenoot zijn voor een transgender persoon. Zowel medisch als niet-medisch geschoolde hulpverleners kunnen eveneens terecht op de website www.transgenderzorg.be voor informatie, tips en tools.

1712

Zie je dat een kind of jongere met geweld te maken krijgt? 1712 is er voor iedereen met een vraag rond geweld of misbruik. Je kan gratis en anoniem bellen, chatten of mailen.

Oranjehuis – Columbus

Je begeleidt een gezin en je maakt je grote zorgen over het samenleven? Je ervaart de situatie als verontrustend? Je weet niet meer wat je nog meer kunt doen en je denkt eraan om een M-doc op te stellen? Columbus gaat aan de slag met het gezin als er sprake is van een verontrustende situatie.

 

Centrum voor jongeren- en gezinsbegeleiding/ Cohesie

Samen met kwetsbare kinderen, jongeren, gezinnen en hun context gaat deze organisatie op stap. Ze geven opvoedingsondersteuning aan gezinnen. Je kan telefonisch een aanmelding doen voor het gezin.

056/21.60.91


Centrum voor Integrale Gezinszorg Nestel

Het Centrum voor Integrale Gezinszorg Nestel biedt thuisbegeleiding aan gezinnen waarbij het moeilijk loopt. Ze ondersteunen gezinnen en helpen hen met hun vragen over zwangerschap, bevalling, opvoeding, zelfstandigheid, … Zo hebben ze bijvoorbeeld expertise in het begeleiden van zwangere meisjes/tienerouders. Aanmelden kan telefonisch of online door het invullen van een aanmeldingsformulier

056 22 20 51

Vzw Jongerenzorg

Vzw jongerenzorg biedt thuis- en contextbegeleiding aan, maar heeft ook een dagbegeleiding in groep in Harelbeke en een residentieel verblijf in Sint-Denijs.

tZitemzo

Op deze site vind je alle informatie omtrent kinderrechten.

09 233 65 65

 

JO-lijn

Een vraag of klacht over de jeugdhulpverlening? JO-lijn gaat aan de slag met jouw vragen.

0800 900 33

Op zoek naar vormingen, cursussen, workshops… omtrent gezondheidsthema’s zoals mentaal welbevinden? Neem contact op met ons en wij helpen je graag zoeken. 056/44.07.94 Veel websites bieden ook een luikje voor professionelen aan. EXPOO is de expertiseorganisatie die alle informatie rond opvoedingsondersteuning bundelt.