Ik wil mijn kind ondersteunen

Zoek je hulp?

Waar zit je mee? Klik hieronder op je vraag.

Gezond opvoeden

Deze website biedt informatie aan ouders die hun kinderen (2 tot 18 jaar) gezond willen opvoeden.

Opvoedingslijn

Opvoeden is niet eenvoudig. Als je het even niet meer weet, is er De Opvoedingslijn. Je kan er terecht met al je vragen over opvoeding, groot en klein. Je blijft steeds anoniem en krijgt een persoonlijk antwoord van een deskundige. Ook als opvoeder, groot- of stiefouder, kan je bij ons terecht.

078 15 00 10

Warme William boek

Warme William moedigt aan dat jongeren er zijn voor andere jongeren.
Dit boek helpt je om te beseffen dat je nooit de enige bent die ergens mee zit en helpt je om hulp te zoeken. Het geeft je tips om vrienden te maken en te houden. En om op jouw beurt een Warme William voor iemand anders te kunnen zijn. Dit boek is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar. Maar ook voor ouders kan het zeer interessant zijn.

Groeimee.be

Ben jij op zoek naar betrouwbare info over opvoeden en opgroeien? Op deze website vind je informatie rond diverse thema’s zoals alcohol, emoties en gevoelens, angst, examens…

Hoe kan ik omgaan met conflicten thuis tijdens corona?

Het is niet altijd even evident om constant thuis te zitten.
Via deze link kan je 5 tips terug vinden over hoe je kan omgaan met conflicten thuis.

Autisme Chat

Kreeg je zelf de diagnose van autisme en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden? Heb je opvoedingsvragen rond je kind met autisme? Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je kind of partner? Je kan anoniem en gratis chatten.  

JAC Zuid-West-Vlaanderen

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? … Je kan bij het JAC terecht met al je vragen en problemen.

0800 13 500

CLB/ CLB Chat

Voelt je kind zich niet goed in zijn/haar vel? Is het moeilijk in de klas? Weet je kind niet goed welke studiekeuze hij/zij wil maken? Bij het CLB kunnen kinderen, de school en jij als ouder terecht voor gratis informatie, hulp en begeleiding.

CLB heeft ook een gratis en anonieme chat die ook voor ouders toegankelijk is.

Lumi

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Heeft je kind twijfels of vragen over zijn / haar / hun gender of seksuele voorkeur? Hier vind je tips over hoe je hen kan ondersteunen.

0800-99-533

Gendervonk

Ben je ouder van een genderzoekend, gendervariant of transgender kind? Op deze website vind je tips en tools om je kind te begrijpen en ondersteunen.

Mijn kind heeft een psychische problematiek en/ of heeft een verslaving

Als je kind psychisch kwetsbaar is, heeft dat ook een invloed op jouw leven. Cijfer jezelf niet weg. Op de website van Similes vind je informatie en hulp of kan je terecht bij hun luisterlijn

Familieplatform biedt informatie en hulp als je kind (ook) een verslaving heeft. Ik maak de klik  biedt informatie op maat van kinderen. Je vindt er informatie over verschillende psychische problemen, tips, maar ook folders, boeken, video,… De Druglijn biedt je met GRIP online en gratis houvast als je kind problemen met drank, drugs, pillen of gokken heeft. 

Oranjehuis (Columbus…)

Je maakt je zorgen om je kind, en je weet niet hoe het zal eindigen als het zo verder loopt? Je bent aan het einde van je Latijn en hebt het gevoel dat je alles al uitgeprobeerd hebt? Je maakt je grote zorgen om je tiener die steeds bij zijn vrienden zit? Je weet niet wat hij uitspookt? Je hebt het gevoel dat samen-zijn in je gezin niet meer lukt, je weet niet meer hoe het verder moet? Columbus gaat aan de slag met je gezin als er sprake is van een verontrustende situatie.

Omgaan met zelfbeschadiging

Weet je of heb je een vermoeden dat jouw kind zichzelf verwondt? Hoe kan ik het herkennen? Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen en hoe kan ik hiermee omgaan als ouder? Deze gratis brochure is er voor ouders en hulpverleners.

Help, mijn kind denkt aan zelfmoord

Heeft jouw kind het lastig en denk je dat hij/ zij kampt met zelfmoordgedachten? Op deze site vind je informatie en tips rond zelfdoding en getuigenissen van andere ouders die ook met deze situatie worden geconfronteerd.

Missing You

Heeft jouw kind iemand verloren die hij/ zij graag ziet? Deze website geeft heel wat informatie over rouwen bij kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Je vindt er o.a. een aanbod van rouwgroepen en rouwkampen, maar ook getuigenissen van jonge mensen die ook iemand verloren zijn en heel wat boekentips. Zelf krijg je er ook inzicht over wat je best wel en niet doet als je kind rouwt.

Werkgroep verder

Rouwen bij kinderen na een zelfdoding
De werkgroep Verder organiseert lotgenotencontact via praatgroepen, wandelingen, ontmoetingsdagen, chatsessies, forum omtrent rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden. Wat vertel ik mijn kind en hoe kan ik hem/ haar helpen? Hoe kan ik zelfdoding uitleggen aan kinderen en jongeren? Daarvoor kan je terecht op de website van 1813.

Child Focus & veilig online

Het internet biedt heel wat mogelijkheden, maar soms zijn er ook risico’s. Hoe kan je jouw kind leren omgaan met deze risico’s? Je vindt alle informatie op de website van Child Focus en Veilig online. Op de website van Veilig online vind je er ook filmpjes met situaties, getuigenissen, tips… rond internet, gamen, sociale media, cyberpesten…

Schermtijd

Kinderen groeien op met (sociale) media. Schermen zijn niet meer weg te denken, maar hoe ga je hiermee om als ouder? Deze website geeft ouders info over hoe je best kan omgaan met media in de opvoeding. Ook rond schermtijd in tijden van Corona.

De Druglijn

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken moet je hier zijn.

Via de Druglijn vind je heel wat nuttige informatie voor ouders over opvoeden of wanneer je zoon of dochter gebruikt. Je kan ook bellen, chatten, Skypen of mailen naar de Druglijn. Voor ouders is er een specifieke tool als je kind drinkt of drugs gebruikt. Wat doet het met jou? Hoe ga je er best mee om? Wie kan je daarbij helpen? En hoe blijf je als ouder ook goed voor jezelf zorgen?

Je kan hier ook een brochure downloaden!

078 15 10 20

Pleegzorg Vlaanderen

Op zoek naar meer informatie rond pleegzorg? Ben je zelf een ouder van een pleegkind of pleeggezin en heb je vragen?

0800/30811

Teleblok

Examens kunnen soms zorgen voor faalangst, stress of geen motivatie meer hebben. Hoe ondersteun en help ik mijn student? Welke tips hebben andere ouders voor mij? Teleblok geeft informatie.

 

tZitemzo

Op deze site vind je alle informatie omtrent kinderrechten.

09 233 65 65

 

JO-lijn

Een vraag of klacht over de jeugdhulpverlening? JO-lijn gaat aan de slag met jouw vragen.

0800 900 33

Infolijn Islam

Vragen over Islam? Deze lijn is er voor iedereen met vragen rond de Islam, met of zonder moslimachtergrond.

0800 200 98

Het is normaal om als (groot)ouder, pleegouder vragen te hebben rond opvoeding. Een kind opvoeden is boeiend en interessant maar kan soms ook onzekerheid met zich meebrengen en vermoeiend zijn. Je kan met al je opvoedingsvragen of voor opvoedingsondersteuning terecht bij deze organisaties: 

Start West-Vlaanderen:                                                         050 40 50 00 of info@startwestvlaanderen.be                                   Start West-Vlaanderen is een mobiele thuisbegeleidingsdienst die werkzaam is in gans de provincie West-Vlaanderen.  Deze organisatie biedt ondersteuning aan gezinnen bij de opvoeding van een zoon of dochter met een (vermoeden van een) verstandelijke beperking.               

CKG :                                                                              055 23 68 68 of ckgdonbosco@ckgdonbosco.be                                                    Het Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning biedt hulp aan gezinnen (met kinderen van 0-12 jaar) met opvoedingsvragen. Dit doen ze aan de hand van verschillende programma’s zoals Mobiele begeleidingSTOP 4-7 training (Moeilijk gedrag thuis en/of op school), Amber begeleiding (Vragen rond de komst van een kindje of een pasgeboren baby),…

Er zijn ook heel wat organisaties waarbij je terecht kan na doorverwijzing. Klik hier voor meer info hieromtrent.