Ik zoek hulp / Ik wil met iemand praten/chatten/bellen

Ik zoek hulp / Ik wil met iemand praten/chatten/bellen

Waar zit je mee? Klik hieronder op je vraag.

Huisarts

Jouw huisarts kan je helpen of kan je doorverwijzen naar een hulpverlener in de buurt.

 

CAW Zuid-West-Vlaanderen

Met vragen en problemen over welzijn kan je gratis en anoniem terecht bij een Centrum voor Algemeen Welzijnswerk. Zij kunnen helpen bij allerlei zaken: relatieproblemen, persoonlijke problemen, financiële of materiële problemen, … . Je kan er terecht met of zonder afspraak, via telefoon, chat, e-mail of voor een gesprek met een hulpverlener in één van de centra. Je kan er terecht voor kortdurende hulp, begeleiding, crisishulp…

056 53 21 51

Tele onthaal

Heb je nood aan een luisterend oor of maak jij je ergens zorgen over? Bij Tele-Onthaal kan je 24/24 anoniem terecht voor een gesprek. Je kan gratis bellen via 106, en chatten (elke avond en op woensdag- en zondagmiddag).

106

CGG Mandel en Leie

Heb je depressieve klachten, hevige of langdurende angsten of blijvende problemen om negatieve ervaringen te verwerken? Het CGG kan samen met jou aan je problemen werken. Ga eerst in gesprek met jouw hulpverlener of ga naar je huisarts. Deze kan inschatten welke hulp het meest aanwezen is. Mogelijks is dit het CGG (waar je enkel na doorverwijzing terecht kan), maar men kan ook doorverwijzen naar een eerstelijnspsycholoog of andere hulpverlener.

Er is een afdeling in Kortrijk, Menen en Waregem.


Vindeentherapeut.be

Ben je op zoek naar een therapeut maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen zoeken? Deze website is een handige tool om een geschikte therapeut te vinden dicht bij jou in de buurt. Nadat je je postcode ingevuld hebt en aangegeven hebt waarrond je wil werken (zelfvertrouwen, weerbaarheid, …) krijg je een overzicht van alle therapeuten dicht bij jouw woonplaats. Daarnaast kan je er ook cursussen, workshops, … vinden rond diverse thema’s.

 

Eerstelijnspsychologen

Hebt u lichte of matige depressieve of angstige gevoelens of problemen met alcoholconsumptie? Via uw huisarts, arbeidsgeneesheer of psychiater kan je terecht bij een eerstelijnspsycholoog en kan je beroep doen op de terugbetaling. De gekozen psycholoog neemt verder contact met je op om een afspraak te maken.

Herstelacademie

Je vindt bij de herstelacademie een open cursusaanbod rond thema’s die te maken hebben met psychisch herstel: welbevinden, werk, communicatie… Hierdoor kan je actief je herstel in eigen handen nemen.

0499 90 14 22

Zelfmoord 1813

Voel je je soms zo wanhopig dat je aan zelfmoord denkt? Je hoeft niet alleen met deze gedachten te blijven zitten. Weet dat je altijd hulp kan inschakelen, zowel in je omgeving als bij professionele hulpverleners. Als je niet durft praten met een bekende, kan je ook contact opnemen met de anonieme hulplijn: Zelfmoordlijn 1813. Praten kan opluchten. Contact kan zowel via telefoon (1813), chat als e-mail. Er zijn ook specifieke zelfhulptools zoals BackUp, Think Life en Safety Plan om bijvoorbeeld een crisis te overbruggen of te leren omgaan met zelfmoordgedachten. Deze vervangen echter de hulpverlening niet.

1813

Werkgroep Verder

Ben jij iemand verloren ten gevolge van zelfdoding? Werkgroep Verder organiseert lotgenotencontact via praatgroepen, wandelingen, ontmoetingsdagen, chatsessies, forum omtrent rouwen na zelfdoding en zorg voor nabestaanden.

Planttroost

Op de website Planttroost vind je informatie rond troost en rouwen in deze vreemde tijden van corona. Je vind er tips en inzichten van experts, getuigenissen, boeken en websites, steun van anderen via de Facebookgroep, ideeën om zelf troostplekken te maken…

A-Buddy

Ben je geadopteerd en wil je graag (anoniem) praten met een andere geadopteerde? Dat kan via a-Buddy. Vragen stellen, jouw verhaal vertellen of gewoon even babbelen.

Uilenspiegel 

UilenSpiegel is een vereniging voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. Je vindt er informatie, er zijn lotgenotenbijeenkomsten en er is ‘luistergenoten’, een chat- en luisterlijn voor en van lotgenoten.

02 410 19 99

Iemand in mijn omgeving heeft een psychische problematiek en/ of heeft een verslaving

Als iemand in je omgeving psychisch kwetsbaar is, heeft dat ook een invloed op jouw leven. Heeft jouw partner, één van jouw ouders, een familielid of een vriend een psychische aandoening? Cijfer jezelf niet weg. Op de website van Similes vind je informatie en hulp of kan je terecht bij hun luisterlijn. Familieplatform biedt informatie en hulp als je partner, vriend of familielid (ook) een verslaving heeft.De Druglijn biedt je met GRIP online en gratis houvast als je kind of partner problemen met drank, drugs, pillen of gokken heeft. 

1712

Kreeg je vroeger of nu te maken met geweld? 1712 is er voor iedereen met een vraag rond geweld of misbruik. Je kan gratis en anoniem bellen, chatten of mailen.

1712

Zorgcentra na seksueel geweld

Ben je ongewenst aangeraakt? Had je seks tegen je wil? Voel je je gedwongen om seksuele dingen te doen die je niet wilt doen? Je kan langsgaan in een zorgcentrum (Gent), maar je kan ook chatten, mailen of bellen. Op de website van Seksueel Geweld vind je heel wat info! 

09/332.80.80

Lumi

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen.

0800-99-533

Rebus

Het regenbooghuis Rebus is een aanspreek- en informatiepunt voor alles wat te maken heeft met seksualiteit en gender. Naast een ontmoetingsplaats in Oostende en Brugge zorgen ze voor en ondersteunen ze tal van andere activiteiten, initiatieven en projecten binnen de provincie.

 

 

 

Gendervonk

Ben je transgender en op zoek naar jezelf? Op deze site kan je tips en tools vinden om je goed in je vel te voelen, om te gaan met negatieve reacties en anderen te ontmoeten.

Transgender infopunt

Dit is het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema. Je kan gratis bellen of mailen of je kan ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent. Hiervoor maak je best een afspraak. Tegenwoordig kan je ook online anoniem in gesprek gaan via chat.

0800 96 316

Merhaba

Je kan gratis terecht bij Merhaba om te praten over seksuele geaardheid of genderidentiteit als persoon met een migratie-achtergrond. Laat je naam achter na de biep en een medewerker belt je zo snel mogelijk op een discrete manier terug.
Er zijn ook regelmatig activiteiten zoals praatgroepen en een bar om anderen te ontmoeten.

0487 55 69 38

Stop it Now

Maak je je zorgen over je eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen. Of maak je je zorgen over de gevoelens of het gedrag van een naaste? Bel, mail of chat gratis en anoniem met Stop it Now!.

0800 200 50

De Druglijn

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken moet je hier zijn. Anoniem, objectief en zonder te (ver)oordelen. Via de Druglijn vind je heel wat nuttige informatie en kan je een zelftest doen die je anoniem helpt nagaan hoe riskant je gebruik, gok- of gamegedrag is. Je kan bellen, chatten, Skypen of mailen naar de Druglijn. Er is ook een online zelfhulp-aanbod.

078 15 10 20

 


De Sleutel

Organisatie De Sleutel is er voor mensen met drugsproblemen, risicogroepen en hun omgeving. Naast preventiewerk bieden ze ook crisisopvang, ambulante en residentiële hulpverlening aan binnen Vlaanderen. 

09 231 54 45

Tabakstop

Tabakstop biedt gratis en professionele begeleiding om te stoppen met roken. Zoek informatie, vind een tabakoloog in je buurt of download de gratis app. Rookstopbegeleiding op afstand tijdens corona kan je hier vinden!

0800 111 00

Kompas

Bij Kompas kan je terecht voor behandeling en begeleiding bij een drugsproblematiek. Ook langdurende programma’s en crisishulp wordt aangeboden.

056 20 20 74

Autisme Chat

Kreeg je zelf de diagnose van autisme en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden? Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je kind, partner, broer of zus met autisme? Je kan anoniem en gratis chatten.

Centrum ZitStil

Centrum ZitStil wil mensen met ADHD/ADD ondersteunen, vooruithelpen en hun participatie in de samenleving vergroten. Daarnaast vinden ze het belangrijk om ook naar de noden/behoeften van de omgeving te luisteren zodat ook zij hun stem kunnen laten horen. Centrum ZitStil biedt heel wat trainingen, workshops, infoavonden,… aan.

03 830 30 25


Infolijn Islam

Vragen over Islam? Deze lijn is er voor iedereen met vragen rond de Islam, met of zonder moslimachtergrond.

0800 200 98

Fara

Ben je ongewenst zwanger en twijfel je over je keuze? Hebben jullie vragen rond de prenatale diagnose? Is er sprake van een tienerzwangerschap? Of zit je met moeilijke gevoelens na een abortus of zwangerschapsverlies? Dan is Fara er voor je, met een luisterend oor en professionele begeleiding.

016 38 69 50


Wolk in mijn hoofd

Ben jij zwanger of (net) bevallen en voel je je kwetsbaar, ben je emotioneel, voel je je gespannen en weet je het even allemaal niet meer? Dan is Wolk in mijn hoofd misschien iets voor jou. Deze netwerkorganisatie van diverse partners (Kind & Gezin, diensten van UZ Gent, Moeder- baby eenheid Karus, …) zet zich in voor preventie, detectie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap tot één jaar na de bevalling.


SIEN Online

Ben je op zoek naar informatie over rechten, diensten en voordelen? Dankzij de Kortrijkse zoekmachine SIEN Online kan je op een eenvoudige manier informatie vinden rond diverse thema’s (inkomen, wonen, vrije tijd, kinderen, …). Via ‘Mijn Profiel’ kan je zelf op maat van jezelf/ je gezin bepaalde informatie zoeken.


Trefpunt Zelfhulp 

Mensen die op zoek zijn naar een zelfhulpgroep maar niet onmiddellijk de juiste weg vinden kunnen terecht bij het kenniscentrum voor lotgenotencontact Trefpunt Zelfhulp. Daarnaast bieden ze ook gratis ondersteuning en advies aan mensen die zelf een initiatief voor lotgenoten willen opstarten.

016 23 65 07

ANBN

Zit je met vragen of zorgen rond eten? De vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa biedt informatie en ontmoeting voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving. Er zijn online chatmomenten. De vereniging organiseert ook verschillende activiteiten voor mensen met eetstoornissen, waaronder praatgroepen.

Forum

Unia

Ben je gediscrimineerd omwille van je huidskleur, geloof, leeftijd, handicap of seksuele voorkeur? Of ben je getuige van discriminatie? Klop bij Unia aan.

0800 12 800

 

 


Berrefonds

Het Berrefonds wil gezinnen ondersteunen na het verlies van een kind (na zwangerschapsverlies of bij overlijden van een kind tot 12 jaar). Ook zorgprofessionals kunnen er terecht. Je kan bij deze vzw terecht voor troost, steun, koesterkoffers, lotgenotencontacten, … In Antwerpen en Kortrijk is er een Koesterhuis waar je terecht kan met je vragen over rouwen, voor lotgenotencontact, hartverwarmende babbels, … 

Op initiatief van Het Berrefonds werd ook Glinsterhulp opgestart. Glinsterhulp is een online platform speciaal voor iedereen die een kind(je)* mist en die op een eenvoudige, veilige manier wil verbinden met lotgenoten. 

0471 62 36 30

 


Mel’s Rose

Vzw Mel’s rose ontstond ter nagedachtenis van Melanie, een jonge vrouw die leed aan de ziekte OCD/OCS. De vzw wil het taboe rond psychische problemen, in het bijzonder OCD, doorbreken en steun bieden. Op de website kan je getuigenissen, informatie over OCD, tips, advies, … vinden.

 

 

 

Corona infolijn

Heb je een vraag rond het virus en de maatregelen in de coronacrisis?

0800 14 689