Ik zoek hulp / Ik wil met iemand praten/chatten/bellen

Zoek je hulp?
Waar zit je mee? Klik hieronder op je vraag

WAT WAT

Als je jong bent zit je met 1001 vragen. WAT WAT is er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. Je kan er terecht met al je vragen rond identiteit, seks, drugs, alleen gaan wonen, discriminatie,.. en nog veel meer.

Huisarts

Jouw huisarts kan je helpen of kan je doorverwijzen naar een hulpverlener in de buurt.

Awel

Awel luistert naar kinderen en jongeren. Je kan gratis en anoniem bellen, chatten, mailen, je eigen verhaal delen met leeftijdsgenoten of dat van anderen lezen.

:102

JAC Zuid-West-Vlaanderen

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? … Je kan bij het JAC terecht met al je vragen en problemen.

0800 13 500

CLB/ CLB Chat

Voel je je niet goed in vel? Is het moeilijk in de klas? Weet je niet goed welke studiekeuze je wilt maken? Bij het CLB kan je terecht voor gratis informatie, hulp en begeleiding.

CLB heeft ook een gratis en anonieme chat.

Tejo

Je kan bij Tejo gratis en anoniem terecht voor vragen of om je verhaal te vertellen. Tejo wil een warme plek zijn waar jongeren zich welkom voelen. Naast hun lokaal in Kortrijk kan je ook bellen of mailen. Je bent welkom alleen, maar je mag ook iemand meebrengen: één van je ouders, je broer of zus, een vriend(in)…

: 0468 21 11 82

CGG Mandel en Leie

Heb je depressieve klachten, hevige of langdurende angsten of blijvende problemen om negatieve ervaringen te verwerken? Het CGG kan samen met jou aan je problemen werken. Ga eerst in gesprek met jouw hulpverlener of ga naar je huisarts. Deze kan inschatten welke hulp het meest aanwezen is. Mogelijks is dit het CGG (waar je enkel na doorverwijzing terecht kan), maar men kan ook doorverwijzen naar een eerstelijnspsycholoog of andere hulpverlener.


Vindeentherapeut.be

Ben je op zoek naar een therapeut maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen zoeken? Deze website is een handige tool om een geschikte therapeut te vinden dicht bij jou in de buurt. Nadat je je postcode ingevuld hebt en aangegeven hebt waarrond je wil werken (zelfvertrouwen, weerbaarheid, …) krijg je een overzicht van alle therapeuten dicht bij jouw woonplaats. Daarnaast kan je er ook cursussen, workshops, … vinden rond diverse thema’s.

 

Missing You

Ben je iemand verloren die je graag ziet? Je mama of papa, broer of zus, oma of opa, vriend of vriendin, nicht of neef…? Deze website geeft heel wat informatie over rouwen voor jongeren. Je vindt er o.a. een aanbod van rouwgroepen en rouwkampen, maar ook boekentips en getuigenissen. Missing You biedt ook een rouwboekje aan, geschreven voor en door jongeren die een dierbare verloren. 

Zelfmoord 1813

Voel je je soms zo wanhopig dat je aan zelfmoord denkt? Je hoeft niet alleen met deze gedachten te blijven zitten. Weet dat je altijd hulp kan inschakelen, zowel in je omgeving als bij professionele hulpverleners. Als je niet durft praten met een bekende, kan je ook contact opnemen met de anonieme hulplijn: Zelfmoordlijn 1813. Praten kan opluchten. Contact kan zowel via telefoon (1813), chat als e-mail. Er is ook een specifieke app voor jongeren die reeds een poging ondernamen, maar deze vervangt de hulpverlener niet.

: 1813

1712

Kreeg je vroeger of nu te maken met geweld? 1712 is er voor iedereen met een vraag rond geweld of misbruik. Je kan gratis en anoniem bellen, chatten of mailen.

Website:

Jonger dan 12 jaar: https://kids.1712.be/home
Ouder dan 12 jaar: https://teens.1712.be/home

Ouder dan 18 jaar: https://1712.be/home

Nupraatikerover.be

Het is belangrijk om hulp te zoeken wanneer je slachtoffer bent van seksueel misbruik. Dit is vaak een grote stap.
Probeer in de eerste plaats je verhaal aan iemand te vertellen. Je hebt misschien een vriend(in), leerkracht, ouder of huisarts die je vertrouwt? Je kan ook terecht op de chatbox Nupraatikerover.be Dit is gratis en anoniem. Op de chatbox zoeken medewerkers samen met jou naar oplossingen. Vertel wat je wil vertellen.
 

Zorgcentra na seksueel geweld

Ben je ongewenst aangeraakt? Had je seks tegen je wil? Voel je je gedwongen om seksuele dingen te doen die je niet wilt doen? Je kan langsgaan in een zorgcentrum (Gent), maar je kan ook chatten, mailen of bellen.

09/332.80.80

JAC Zuid-West-Vlaanderen

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? … Je kan bij het JAC terecht met al je vragen en problemen.

0800 13 500

Hoe kan ik omgaan met conflicten thuis tijdens corona?

Het is niet altijd even evident om constant thuis te zitten.
Via deze link kan je 5 tips terug vinden over hoe je kan omgaan met conflicten thuis.

Child Focus

Wil je van huis of uit de instelling waar je verblijft weglopen? Ben je weggelopen en durf je niet naar huis terug te keren? Ben je slachtoffer van seksuele uitbuiting, sexting, sextortion of grooming? Child Focus is er om je te helpen!

: 116 000

Oranjehuis (Columbus…)

Je hebt het gevoel dat je ouders je niet zo goed begrijpen en je vraagt je af hoe je dit kan aanpakken? Er is altijd ruzie thuis en je wil dat het weer beter gaat? Columbus gaat aan de slag met je gezin als er sprake is van een verontrustende situatie. 

Pleegzorg Jongeren

Dit is de website voor en door pleegjongeren. Hier vind je alles wat je moet weten als je in pleegzorg zit, zat of gaat zitten. Je kan hier volledig anoniem zoeken, bijdragen en vragen stellen.

0800/30811


Adoptiehuis

Deze Vlaamse dienst bemiddelt bij adoptie van kinderen die in België geboren zijn. Op de website vind je wat je kan doen als je op zoek wil gaan naar je geboorteouders, literatuur over adoptie, …Ook wanneer je zelf een kind afgestaan hebt kan je terecht bij het Adoptiehuis voor heel wat informatie.

0800 62 307

A-buddy

Ben je geadopteerd en wil je graag (anoniem) praten met een andere geadopteerde? Dat kan via a-Buddy. Vragen stellen, jouw verhaal vertellen of gewoon even babbelen.

Mijn ouder heeft een psychische problematiek en/of heeft een verslaving

Als één van je ouders psychisch kwetsbaar is, heeft dat ook een invloed op jouw leven. Misschien zijn er vaker ruzies. Of je ouder is mentaal afwezig. Er kunnen spanningen zijn die niet altijd uitgesproken worden.
Cijfer jezelf niet weg. Op de website van Similes vind je informatie en hulp of kan je terecht bij hun luisterlijn. Ik maak de klik biedt informatie op maat van kinderen. Je vindt er informatie over verschillende psychische problemen, tips, maar ook folders, boeken, video,… Familieplatform biedt informatie en hulp als je ouder (ook) een verslaving heeft. De Druglijn biedt je met GRIP online en gratis houvast als je ouder problemen met drank, drugs, pillen of gokken heeft.

Lumi

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen.

0800-99-533

Wel jong, niet hetero

Je kan lid worden van een lokale groep of gewoon deelnemen aan activiteiten die worden georganiseerd zoals ontspannende- en informatieve activiteiten, praatcafés, fuiven…

Rebus

Het regenbooghuis Rebus is een aanspreek- en informatiepunt voor alles wat te maken heeft met seksualiteit en gender. Naast een ontmoetingsplaats in Oostende en Brugge zorgen ze voor en ondersteunen ze tal van andere activiteiten, initiatieven en projecten binnen de provincie.

Gendervonk

Ben je transgender en/of op zoek naar jezelf? Op deze site kan je tips en tools vinden om je goed in je vel te voelen, om te gaan met negatieve reacties en anderen te ontmoeten

Transgender infopunt

Dit is het informatie-, onthaal en kenniscentrum voor alle vragen rond het transgenderthema. Je kan gratis bellen of mailen of je kan ook terecht voor onthaal in de ontvangstruimte in het UZ Gent. Hiervoor maak je best een afspraak. Tegenwoordig kan je ook online anoniem in gesprek gaan via chat.

0800 96 316

Merhaba

Je kan gratis terecht bij Merhaba om te praten over seksuele geaardheid of genderidentiteit als persoon met een migratie-achtergrond. Laat je naam achter na de biep en een medewerker belt je zo snel mogelijk op een discrete manier terug.
Er zijn ook regelmatig activiteiten zoals praatgroepen en een bar om anderen te ontmoeten.

0487 55 69 38

De Druglijn

Voor alle vragen over drank, drugs, pillen, gamen en gokken moet je hier zijn. Anoniem, objectief en zonder te (ver)oordelen. Via de Druglijn kan je een zelftest doen die je anoniem helpt nagaan hoe riskant je gebruik of gamegedrag is. Je kan bellen, chatten, Skypen of mailen naar de Druglijn. Er is ook een online zelfhulp-aanbod.

078 15 10 20

 


De Sleutel

Organisatie De Sleutel is er voor mensen met drugsproblemen, risicogroepen en hun omgeving. Naast preventiewerk bieden ze ook crisisopvang, ambulante en residentiële hulpverlening aan binnen Vlaanderen. 

09/231 54 45

Smartstop

Overweeg je om te stoppen met roken? Via de website van Smartstop (voor jongeren tot 20 jaar) kun je een begeleiding starten met ondersteuning van een tabakoloog of rookstopcoach. Met de gratis app zie je duidelijk hoeveel geld je uitspaart door niet te roken. Even een moeilijk momentje? De app weet raad en geeft je advies om ermee om te gaan.

0800 111 00

CGG Largo

Word je soms aangesproken op je gamegedrag? Gebruik je soms meer alcohol of drugs dan je eigenlijk zou willen? Wil je hier met iemand over praten? Dan kan je hiervoor bij CGG Largo terecht.

Klik hier om de folder te downloaden!

CLB/ CLB Chat

Voel je je niet goed in vel? Is het moeilijk in de klas? Weet je niet goed welke studiekeuze je wilt maken? Bij het CLB kan je terecht voor gratis informatie, hulp en begeleiding.

CLB heeft ook een gratis en anonieme chat.

Psywest

Ben je student aan de Hogeschool VIVES, Howest, KU Leuven KULAK/campus Brugge, UGent campus Kortrijk of RHIZO Verpleegkunde campus Brugge/Kortrijk? Dan kan je individueel begeleiding krijgen bij de Studentenvoorzieningen (STUVO) op psychologisch en sociaal vlak. De STUVO’s bieden verder, onder de noemer Psywest, trainingen en workshops aan voor studenten rond mentaal welbevinden.

Onderwijskiezer

Op zoek naar een studierichting die bij jou past? Onderwijskiezer helpt je in die zoektocht.

Teleblok

Examens kunnen soms zorgen voor faalangst, stress of geen motivatie meer hebben. Teleblok geeft informatie en biedt een chatfunctie aan.
Tijdens de coronacrisis blijft Teleblok beschikbaar, dus niet enkel tijdens de blokperiode.

Jongerenatelier

Als jongere (15-18 jaar) uit het deeltijds beroeps secundair onderwijs kan je hier werkervaring, arbeidsattitude en de nodige technische vaardigheden bijleren om later aan het werk te gaan. Het specifiek project Vlucht Vooruit is er voor jongeren tussen 18 en 30 jaar met een migratie-achtergrond die ondersteuning krijgen om op de arbeidsmarkt te komen.

056/96 01 50

VDAB Jongerenpagina

Pas afgestudeerd en op zoek naar een job? Hier vind je heel wat tips en tricks om die eerste job te pakken.
Wil je je brief of cv laten nalezen, je sollicitatiegesprek inoefenen of heb je een sollicitatievraag? Dan kan je terecht bij onze online sollicitatiecoaches.

0800 30 700

Infolijn studentenarbeid

Wanneer en hoeveel mag ik werken? Hoeveel mag/moet ik verdienen? Moet ik als student ook een contract ondertekenen en wat moet daar dan instaan? Betalen mijn ouders meer belastingen als ik werk en hoe zit het met het kindergeld? De regelgeving over studentenjobs is vaak niet helemaal duidelijk, daarom beantwoord ISA, de infolijn voor studentenarbeid hier al je vragen over.

02/244 35 00

Student At Work

Op de website Student At Work vind je een onlinetoepassing waarmee je eenvoudig kan checken hoeveel uren je nog kan werken tegen verminderde sociale bijdragen. Je vindt er ook een overzicht van alle studentenjobs die je uitgevoerd hebt en waarvoor je een studentenovereenkomst hebt. Daarnaast kan je op de website heel wat antwoorden vinden op diverse vragen over kinderbijslag en belastingen, wat als je over de 475 uur zit, het loon, …

02 509 59 59


Mag ik?

Zit je op school en heb je een studentenjob? Of ben je helemaal klaar met school en van plan om te gaan werken? Alles wat je moet weten over je contract, deeltijds leren, de VDAB en nog veel meer vind je hier. De mag ik jongerenmedewerkers informeren en verdedigen je rechten.

056 26 82 00


Auxilia

Auxilia is een netwerk van vrijwilligers dat ondersteuning biedt aan kansarme kinderen, jongeren en volwassenen die op zoek zijn naar hulp om iets te leren. Het aanbod van vrijwilligers is zeer uitgebreid waardoor hulp geboden kan worden voor (bijna) alle vakken. De één op één begeleiding gebeurt meestal aan huis maar kan ook in scholen.

03 226 25 41

Oranjehuis

Het Oranjehuis geeft programma’s en opleidingen aan jongeren in een moeilijke situatie. Door opleidingen, werkervaringen… willen ze jongeren zo goed mogelijk op de gewone arbeidsmarkt laten aansluiten.

OverKop-huis

Ben jij op zoek naar een leuke plek waar je leuke activiteiten kan doen? Waar je gewoon even kan binnenlopen om wat plezier te hebben en wat kan rondhangen? Dan is het Overkop-huis misschien wel een ideale plek voor jou! Naast de funfactor vind je er ook mensen die een luisterend oor kunnen bieden en kan je er beroep doen op professionele therapeutische hulp, zonder dat er geoordeeld wordt of er een label opgeplakt wordt. Jongeren tot en met 25 jaar zijn meer dan welkom in het Overkop-huis. 

0471 61 95 42

 

 

Kortrijk: Groeningestraat 20

Menen: J. en M. Sabbestraat 163

 


Habbekrats

In Kortrijk is een Habbekratshuis aanwezig waar alle kinderen en jongeren, van 8 tot 18 jaar, terecht kunnen. Via het jeugdcentrum (Hoekhuis) beschik je als jongere over een grote en kleurrijke ontmoetingsruimte, Foodprint jongerenrestaurant, sportruimte en een zonnig avonturendak. Je kan er ook terecht in een multimediaruimte.
Studio K, de jongerenradio van Habbekrats Kortrijk geeft jongens en meisjes tools om hun radiotalent te ontwikkelen.

AjKo

Vzw AjKo organiseert activiteiten, sport en spel, stelt ontmoetingsruimtes en – momenten ter beschikking, …. Er is bijzondere aandacht voor de meest kwetsbare jongeren. Zo worden woensdagavond activiteiten georganiseerd, vrijdagavond een ontmoetingsmoment en is er in de zomer een kamp voor jongeren tussen 14 en 25 jaar in de vrijetijdswerking ‘Boothuis’.

 

 


JC Tranzit

Bij het jeugdcentrum Tranzit kunnen kleuters, tieners en jongeren heel wat workshops, masterclasses, kampen,… volgen. Daarnaast staat het jeugdcentrum ook in voor verhuur van fuifzalen, lokalen en materialen voor jeugd, verenigingen ,…  De speelpleintjes en skateparken in Kortrijk vallen onder hun beheer. Individuen en erkende jeugdverenigingen kunnen ook beroep doen op het jeugdcentrum voor informatie en ondersteuning (materieel of financieel).

056 27 73 40

 

tZitemzo

Op deze site vind je alle informatie omtrent kinderrechten.

https://www.tzitemzo.be/kinderen/thema (kinderen) https://www.tzitemzo.be/jongeren/thema2 (jongeren)

09 233 65 65

Autisme Chat

Kreeg je zelf de diagnose van autisme en zit je met vragen of bots je op moeilijkheden? Wil je graag kwijt wat je moeilijk valt in de relatie met je ouder, lief, broer of zus met autisme? Je kan anoniem en gratis chatten.

Centrum ZitStil

Centrum ZitStil wil mensen met ADHD/ADD ondersteunen, vooruithelpen en hun participatie in de samenleving vergroten. Daarnaast vinden ze het belangrijk om ook naar de noden/behoeften van de omgeving te luisteren zodat ook zij hun stem kunnen laten horen. Centrum ZitStil biedt heel wat trainingen, workshops, infoavonden,… aan.

03 830 30 25

 


Infolijn Islam

Vragen over Islam? Deze lijn is er voor iedereen met vragen rond de Islam, met of zonder moslimachtergrond.

0800 200 98

Fara

Ongepland zwanger? Kinderwens? Jonge mama of papa? Of twijfel je over een abortus? Dan is Fara er voor je, met een luisterend oor en professionele begeleiding. 

016 38 69 50

ANBN

Zit je met vragen of zorgen rond eten? De vereniging Anorexia Nervosa – Boulimia Nervosa biedt informatie en ontmoeting voor mensen met een eetstoornis en hun omgeving. Er zijn online chatmomenten. De vereniging organiseert ook verschillende activiteiten voor mensen met eetstoornissen, waaronder praatgroepen.

Forum

JO-lijn

Een vraag of klacht over de jeugdhulpverlening? JO-lijn gaat aan de slag met jouw vragen.

0800 900 33

Unia

Ben je gediscrimineerd omwille van je huidskleur, geloof, leeftijd, handicap of seksuele voorkeur? Of ben je getuige van discriminatie? Klop bij Unia aan.

0800 12 800

 


Trefpunt Zelfhulp

Ben jij op zoek naar een zelfhulpgroep maar vind je niet onmiddellijk de juiste weg? Dan kan je terecht bij het kenniscentrum voor lotgenotencontact Trefpunt Zelfhulp. Daarnaast bieden ze ook gratis ondersteuning en advies aan mensen die zelf een initiatief voor lotgenoten willen opstarten.

016 23 65 07

 

 


Mel’s Rose

Vzw Mel’s rose ontstond ter nagedachtenis van Melanie, een jonge vrouw die leed aan de ziekte OCD/OCS. De vzw wil het taboe rond psychische problemen, in het bijzonder OCD, doorbreken en steun bieden. Op de website kan je getuigenissen, informatie over OCD, tips, advies, … vinden.

Corona infolijn

Heb je een vraag rond het virus en de maatregelen in de coronacrisis?

0800 14 689