Op de deelpagina voor jongeren kan je heel wat hulpbronnen vinden waarnaar je kan doorverwijzen of waarmee je jongeren kan verder helpen.

Zoek je hulp?

Klik hieronder op je vraag!

JAC Zuid-West-Vlaanderen

Het JAC helpt jongeren tussen 12 en 25 jaar. Problemen thuis? Op zoek naar je eigen stek? Vragen over seks? Slachtoffer van geweld of misbruik? Geldproblemen? Vragen over drugs? Of over pesten? … Je kan bij het JAC terecht met al je vragen en problemen.

0800 13 500

4 voor 12

Is er een jongere waarvan je denk dat deze het moeilijk heeft? De website 4 voor 12 geeft tips om de 4 signalen te herkennen wanneer iemand zich minder goed in zijn/ haar vel voelt. Je vindt er ook getuigenissen en tips hoe jij kan helpen door te luisteren of door hulp te zoeken.

Eerstelijnspsychologen voor kinderen en jongeren

Een kind of jongere tot 25 jaar dat milde, niet-complexe psychische klachten heeft kan worden aangemeld voor een eerstelijnspsycholoog voor een kortdurende sessiereeks. Aanmelding kan via CAW, CLB, Kind en Gezin, huisartsen, RTJH en het verbindingsteam van Konekti. Tijdens de Coronacrisis zijn er vanuit het netwerk CGG ook tijdelijk eerstelijnspsychologen voor jongeren jonger dan 18 jaar.

Omgaan met zelfbeschadiging

Weet je of heb je een vermoeden dat een kind zichzelf verwondt? Hoe kan ik het herkennen? Wat zijn mogelijke oorzaken en gevolgen en hoe kan ik hiermee omgaan? Deze gratis brochure is er voor ouders en hulpverleners.

1813

Ken je iemand die aan zelfmoord denkt of die een poging ondernam? Vang je signalen of zelfmoordgedachten op van iemand uit je omgeving in het echt of op sociale media? Er zijn verschillende manieren waarop je kan helpen.

: 1813

Lumi

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. Ben je leerkracht, hulpverlener, vertrouwenspersoon.. en wil je een veilige omgeving creëren? Hier vind je informatie.

0800-99-533

Gendervonk

Begrip, steun en aanvaarding zijn broodnodig voor transgender personen. Op deze site lees je het verhaal van twee transgender personen. Het is belangrijk dat ook jij weet wat ze doormaken en welke rol jij in hun verhaal speelt. Zo kan ook jij een bondgenoot zijn voor een transgender persoon.

1712

Zie je dat een kind of jongere met geweld te maken krijgt? 1712 is er voor iedereen met een vraag rond geweld of misbruik. Je kan gratis en anoniem bellen, chatten of mailen.

tZitemzo

Op deze site vind je alle informatie omtrent kinderrechten.

09 233 65 65

 

Klasse

Klasse biedt heel wat inspiratie om te werken aan het mentaal welbevinden van kinderen, jongeren en leerkrachten, zowel in de klas, op school als op afstand. Maak bijvoorbeeld gebruik van de motivatiekaartjes die je ook tijdens coronatijden kan gebruiken op afstand.

Veerkrachtige wandelingen

Met deze wandeling versterk je niet alleen de veerkracht van je leerlingen, maar verbeter je ook de sfeer in de klas en laat je leerlingen kennis maken met verschillende jongerenorganisaties, zowel binnen de hulpverlening als zij die een aanbod hebben omtrent ontspanning en vrije tijd. De leerlingen worden bewust gemaakt van het bestaan van de organisaties en krijgen een inkijk in hun werking. Doorheen de wandeling komen verschillende oefeningen aan bod die inzetten op respect voor elkaar, een positieve sfeer in de klas, versterken van de veerkracht, kwaliteiten en talenten, ontspanning en tot rust komen, sociale vaardigheden, welbevinden…

Als leerkracht of school kan je zelfstandig aan de slag met de materialen.

De draaiboeken en bundels kan je samen met heel wat materialen gratis vragen bij Logo Leieland. Heb je vragen, wens je meer informatie? Neem contact op met ons via sofie@logoleieland.be

 

 


High Five @school

Met de basisschool wordt samen in een aantal sessies op pad gegaan om een actieplan uit te werken rond een warm schoolklimaat. Diverse thema’s komen aan bod: talenten, emoties, klas- en schoolklimaat…. Bovendien krijg je toegang tot de materialendatabank en ondersteuning op maat.

Onderwijsbrochure

Jaarlijks werkt Logo Leieland een onderwijsbrochure uit voor kleuter-, lager-, secundair- en hoger onderwijs omtrent diverse gezondheidsthema’s waaronder ook mentaal welbevinden. Je vindt er zowel materialen, vormingen, projecten als beleidsmateriaal.

Warme William

Warme William moedigt jongeren aan er te zijn voor andere jongeren. Je kan tijdens de les gebruik maken van het Warme William-boek bijvoorbeeld voor een boekbespreking. Het geeft je tips om vrienden te maken en te houden. En om op jouw beurt een Warme William voor iemand anders te kunnen zijn. Dit boek is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar.

Maar je kan ook zeker aan de slag met het lespakket dat ontwikkeld is voor het secundair onderwijs rond vriendschap. Een lespakket voor het basisonderwijs is nog in de maak.

Te Gek!? Scholenaanbod

Op de site van Te Gek!? vind je een ruim aanbod aan campagnemateriaal, educatieve pakketten, boeken, workshops, voorstellingen, documentaires…. Je kan ook de infomobiel boeken waar taboedoorbreking centraal staat.

WAI-NOT

WAI-NOT is een aangepaste website voor mensen met een verstandelijke beperking. Alles wordt begrijpbaar uitgelegd – aan de hand van pictogrammen en voorgelezen tekst. De site is er voor, tieners, jongeren en volwassenen. Je kan nu ook een chatkamer opzetten met je klas.

CGG Suïcidepreventie

Wil je consult, advies of beleidsondersteuning? Of ben je op zoek naar vorming (open aanbod of op maat) omtrent een specifieke doelgroep of specifiek thema rond suïcidepreventie? Dan kan je terecht op de website bij de suïcidepreventiewerking van het CGG.

Op zoek naar vormingen, cursussen, workshops… omtrent gezondheidsthema’s zoals mentaal welbevinden om alleen of met het ganse leerkrachtenkorps te volgen? Neem contact op met ons en wij helpen je graag zoeken. Veel websites bieden ook een luikje voor professionelen aan. 056/44.07.94